Rolety - od historie až po současnost

Potřeba ochránit sebe, své blízké i svůj domov přes slunečním žárem je člověku vlastní od nepaměti. Od jaké doby vlastně můžeme datovat první zmínky o roletách? Jak se rolety vyvíjely postupem času a jaké druhy známe dnes? A co rozhoduje, zda zvolíme rolety či žaluzie?

První egyptské rolety

Už ve starověkém Egyptě ve čtvrtém století před naším letopočtem byly hojně používány pečlivě dekorované látkové systémy zastiňující obydlí Egypťanů. Egypťané zastiňovali také jednotlivá okna i prostoje mezi sloupy. Využívali k tomu hlavně tkané závěsy, na které upevňovali lotosové a zvonkové vzory a ornamenty. Tyto starověké rolety tak plnily i velmi důležitý dekorativní účel.

Z Ameriky až do Česka

Systém rolet, jak jej známe dnes, vznikal ve Spojených státech amerických už v 18. století. V roce 1889 byla v USA založena první továrna na výrobu rolet a systém výroby byl řádně patentován. Na území dnešní České republiky vznikla první továrna na výrobu samonavíjecích rolet v Březové u Náchoda. 9. října roku 1889 nechal zakladatel této továrny pan Anton Rosenberg zaregistrovat ochrannou známku FLOS. Zajímavostí je, že Anton Rosenberg podnikl asi 34 obchodních cest do Spojených států amerických, aby výrobky značky FLOS propagoval. V roce 1892 se například v ročence náchodské filiálky objevuje obrázek s roletou umožňující navíjení do obou stran.

Protože se jednalo o prvního výrobce samonavíjecích rolet ve střední Evropě, neměla firma podnikající tehdy na území Rakousko-Uherska prakticky žádnou konkurenci a obchody tak vzkvétaly.

Žaluzie, nebo rolety?

Žaluzie fungují na principu uchycení lamel k oknu nebo dveřím a následným naklápěním. Je tedy snadné přesně regulovat množství světla přicházejícího do místnosti. Žaluzie se navíc dají vytahovat.

Rolety oproti žaluziím fungují na principu otočné hřídele. Průchod světla se tak dá regulovat jen stahováním nebo sklápěním. Obrovskou výhodou rolet je, že zachycují veliké množství tepla. Díky této vlastnosti dokážou v létě odrazit nepříjemné sluneční teplo a v zimě naopak ušetřit až 25 procent výdajů za teplo tím, že drží teplo zevnitř místnosti. Speciální druhy rolet navíc mohou zabránit i vstupu nepovolaných osob do vašeho obydlí.

Jedna z dalších vynikajících vlastností rolet je i schopnost zvukové izolace. Tuto vlastnost ocení zejména ti, kteří bydlí poblíž rušných ulic ve městech.

Druhy rolet

Rolety se v zásadě rozdělují hlavně na exteriérové a interiérové. Ty interiérové neboli vnitřní jsou pak buď látkové, takzvané římské, zatemňovací nebo duo rolety. Exteriérové neboli venkovní rolety se dělí podle druhu použitého materiálu zejména na dřevěné, hliníkové nebo na látkové. Těm se často přezdívá screeny.

 Firma Seidler s.r.o. realizuje montáže po celé ČR, můžete se na ni obrátit.

 

© 2024 Pila Třešť - www.pila-trest.cz
Tvorba webových stránek & SEO / články